2010. augusztus 4., szerda

Széles-látókör

Mottó: "A Magyar Televízió minimálisan sem felel meg a harmadik évezred műsorszolgáltatási igényeinek, és a máig ott lévő kitűnő szellemi muníció a teljes joggal felruházott elnök, Rudi Zoltán és két társa „vezetési és emberi alkalmatlanságán vérzik el" (Friderikusz Sándor, mielőtt kiebrudalták az akkor szoci irányítású köztévéből.)


Az elmúlt napokban számomra komoly kihívást jelentően próbáltam odafigyelni az úgynevezett Magyar Televízió műsoraira. (ld. még: Értéket közvetít.)Tegyük hozzá: jó pár célcsoportjukból kiszorultam: nem vagyok sportfanatikus, unom a régi filmeket, nem vagyok nyugdíjas, akit meg lehet etetni ugyanazon Önök Kérték (Örök Érték???) Gálvölgyi-archívokkal, és azt sem szeretem, ha a kultúrműsorok csakis egyetlen politikai oldalról válogatódnak össze az "ajrópaiság" címke alá tartozó jó ismerősökkel. (ld. még SZDSZ-farvíz). Most sem fogom szeretni majd, ha mindenki népnemzeti lesz, de ez egy külön kérdés - erről lejjebb.

Azt sem szerettem, ha Mészáros Tamások lányait kell néznem Apu pártbéli befolyása miatt. Hányingerem volt a Nap-Kelte alákérdezéseiből, és ahhoz túl sok kis sztorit olvastam e műsor "működési mechanizmusairól" (Moldovától Gyurcsányon át mondjuk Vona Gábor észrevételeit is figyelembe véve), hogy illendő módon közszolgálati műsornak tekintsem. Nem felejtettem el hosszúnyelvű Lakat T. Károlyunkat, a csak a a jobboldal ellen harcias Orosz urunkat, a dögunalmas Verebest, a tudálékos Bolgárurat, a Lendvai Ildikó által is favorizált Fridinket, és azt is nagyon furcsálltam, hogy heti hat napból általában egyetlen egyben sem sikerült liberális, vagy baloldali műsorvezetőn kívül más arcot találni a retro díszletekkel, bunkó hangú narrátorokkal sokkoló Nap-Keltébe. Nem, nem bírom nagyképű Krizsó Szilvit sem, Bombera Krisztina pedig afféle női Frei Tamás a szememben (ld. amerikai típusú kókler). És emlékszünk még  az alvós Győrffy Miklósra? Szakmacsúcsa Friderikuszra? Apa lánya Tornóczky Anitára? Félmosoly Bánó Andrásra?

Emlékszünk a balos médiacelebekre, akik jól eltanyáztak némi kifizetés mellett a meleg, nyúlós lében? Úgy belegyógyultak havi másfélmilliókért a nézők arcába, hogy szinte elhittük, hogy ők a legjobbak. Ezt olvastuk ugyanis a tévéújságban. És ezt a kis mellékest a slepp tagjai éves szinten, menetrendszerű sírás-rívás mellett finanszírozásilag jól kikövetelik maguknak, ellenkező esetben rohannak a nagyvilágba azzal, hogy itt politikai póráz van, bizony. Bal-és jobboldali kormány alatt is konzekvensen, mondhatnám: végre valami következetesség. Mint Demszky a BKV-támogatással...

Amúgy igen, az van. Politikai póráz. Erről szól.

De beszéljünk a máról. Nincs azzal baj, ha egy magyar közszolgálati csatorna jobban figyel a saját értékeinkre. Szegény köztévét amúgy is csak akkor illik félteni, ha épp jobbos kormány tisztogat, balosnál irányítottan tapsikolunk, hogy mekkora szakmai színvonal megy ki a csövön. Persze az, hogy fideszes, vagy mszp-szdsz-es eltolódás (ld. 100% agyontorzulás) van benne, tökéletesen édesmindegy, Mészáros Antónia és Halász Zsuzsa műsorvezetési stílusa miatt dettó nézhetetlen a cucc. Kicűgölik a balos mikrofonállványt, betolják az Echo TV-seket (ld. még Széles-látókör), revans, Szenes Andrea full HD-ben virít Szalai Annamária-pólóban, Obersovszky meginterjúvolja a TV-macit, mindemellett Matúz Gábor értetlen szépmagyar bocifeje benéz az ablakon, amit legott megsimogat Siklósi Bea.

Halászt váltotta Krizsó. Most Krizsót váltja Halász (ld. még: pártszóvivőből közszolgálati műsorvezető.) És?

Magyarországon törvényszerű, hogy az új szekér bakján ülők kirúgják a régi szekér tolóit, azokat sem kell félteni, ontják majd ugyanezt tovább a haveroknál, elpakoltak ehhez elég autópálya-pénzt. Ezek az ipsék úgy áramlanak csatornából másik csatornába, hogy öröm nézni. 2002-ben épp nekik csinálták ugyanígy a helyeket, viharos gyorsasággal.

Az "alkalmas" tévéseket mindig az adott poltikai berendezkedés nevezi ki, sztároltatja, és vigyáz zsével jól kipelenkázott kis fenekükre, hogy le ne pottyanjanak a címlapokról, mert akkor bizony kissé megütik magukat. Ebből az alapállásból következik, hogy miközben a műsorok egyszerre politikailag túlvezéreltek, nézhetetlenek, konzervek, illetve valamely más, kereskedelmi tévét majmolnak, süt a legyőzhetetlenség, a "Csináld jobban, kispajtás!" szemlélete is az egész produkcióból. Ha nem néztem volna - mint mondtam - napokig, elhinném, hogy itt és most tényleg valami óriási szakmai műhelyt kell temetni. Nana.

Miközben vannak olyan arcok, akik soha nem jutnak el addig, hogy kapjanak végre egy jó köztévés, képernyős feladatot. Balról is, jobbról is. Sehol egy el nem használt új arc. Sehol egy eredeti műsor. Valamiféle oknyomozásig még mindig csak a hírTV jut el. Váratlan eseményt frissen adni is csak ők képesek. A kormányt is csak ők bírálják - jobbról. És az MTV mégis az Echo-tól importál hű szakembereket.

Megy az ovi: Már megint mit csinált az Ovi, na de a Feri is ezt csinálta! Most a Wermer jár jól, akkor a Geszti járt jól. Meg a rizsa: "a politika ne tegye rá a kezét a köztévére."

Köz-vetítés vége.


..::efzé::..

Nincsenek megjegyzések: