2010. augusztus 17., kedd

KampánySzubjekt 3: Civilizált mód


Végy egy rakat embert, akiknek különböző okok miatt már elegük van az úgynevezett pártpolitizálásból. És sok esetben a saját eredményeik, életútjuk alapján népszerűek, nem pedig a - mondjuk úgy - az egymást az ablakon háttal kilökdösős magyar pártkarrier alapján. Nem pénzért, érdekből vásároltak be a politikába, mint jól menő üzleti mókába, csodálkozva, ha ez mégsem csak ennyiből áll. Pedig Oroszországban olyan egyszerű.

Játsszunk el a gondolattal, hogy ilyen, úgynevezett "civil" emberek is nekiindulnak a nagy megmérettetésnek. Tegyük fel, hogy a közös gondolkodásban hisznek a mellébeszélés, a semmitmondás, és tízmilliókért jól csomagolt, tervek nélküli helytartó-rendszerek helyett, gondolván, hogy így lehet valóban lentről megmondani a fentnek, mi a jó nekik lent. Igen, naivak, mert azt hiszik, hogy ebben a rendszerben van esélyük.

Álljunk meg egy picinykét. Hajoljunk le a kis táblácskához, ami a nagy magyar közéleti arborétumban e kis csemete mellé oda vagyon írva. Ezt a gondolkodásmódot szokták a pártpolitikában magasztosan alulról szerveződő mozgalomnak nevezni, a pártoknak láthatóan mégis az a valódi érdekük, hogy tűzzel-vassal irtsák őket. Hogy tapossák a csemetét, sőt, sóval hintsék fel a helyét. Szegény civilek addig jók, amíg oda lehet gémkapcsozni őket a Mi Nagy Nemes Ügyünkhöz, mint "támogató civil szervezetek". Vagy ha nem tudják máshogy kiegészíteni a megfogyatkozott pártnépszerűséget. Sőt: maguk a pártok is képesek civilesdit játszatni, ha végképp nincs más út.

Hátrány? Próbáljon valaki később a megválasztott "civileken" keresztül pénzhez jutni a mai pártvezérelt időkben egy település működtetéséhez, amikor majdnem húsz éve a különböző hűbérúri rendszereken csorog lefelé a pénz a vidékre. Próbáljanak pályázni, lobbizni, vagy a jó gondolatokat átverni a fenti kegyurakon...esélytelen.

Kérdés, hogy maguk a szavazópolgárok hogyan gondolják: elég-e ismét a profi tálalású, egyszínű semmi. Vagy olyan emberekben gondolkodnak, akik elérhetők, köztük járnak, és ne adj isten, szóba is állnak velünk két "fontos ügy" intézése között. Én nem korteskednék sem értük, sem ellenük, de érdekesnek tartom a kérdést. És alapvetően lájkolom a gondolatot.

Mindenesetre az első összecsapás már megkezdődött; ahogy hallani, máris mennek a telefonok a pénzzel, hatalommal megáldott pártpolitikusok és a különutas civilek között. Azt hallani, hogy kósza listák keringenek mindenkiről,amelyek alapján jó szóval és fenyegetéssel nyírják a konkurenciát. Kampány van, vesszen az ellen. Éljen a civilizálatlan üzemmód.

..::efzé::..

Nincsenek megjegyzések: