2010. szeptember 2., csütörtök

Félfigyelő


Dicsérjünk először. Nagyon szép az új térfigyelő rendszer. A legújabb. Volt már. De az rég volt. Le is szerelték.

Ez már másik. Nagyon kellett, mondták. Színes, szélesvásznú reality show. Majd kéttucat kamera. Mindent lát. Letakarhatatlan, elvághatatlan, kikapcsolhatatlan, akkor is fordul, ha nem fordul, rögzít, dokumentál, ül, pacsizik, nem kér enni, nem fárad el, és nincs vita arról, jár-e neki hideg vagy meleg étkezési utalvány.

Ki se kell menni a helyszínre. (Ebben korábban is jók voltunk.) Ha kell, hangosbemondó-jelleggel akár le lehet szólni az eddig tetten nem ért, Ismeretlen Szelektív Szemeteseket Telegyömöszölő Vállalkozónak, hogy "Teszed onnan arrébb?". (Ez volt az érzékletes példa). Micsoda nemes feladat, mostantól szó szerint rajta lesz a szemünk a köztulajdonon. Banánhéj nem pottyanhat úgy el, hogy arról ne lenne végre HD-kép. Megdönthetetlenül. Még a közmunkás is megfigyelhető meló közben. Szorgos kezek, árgus szemek. Elégedett politikusok, elégedett vállalkozó.
 
És a Durándában is lesz kamera? - kérdezi erre a per pillanat arrafelé még elégedetlen gyöngyösi polgár. Merthogy szerintük ott vannak ennél némileg nagyobb problémák is. Minden, amit évtizedek óta csak néznek és dokumentálnak más kamerák, de semmi sem történik. Szemetes a patak, ég az illegális szemét, patakokban folyik az akkumulátorsav, és virít a méteres fű a lószar lótrágya megett. Állítólag rabolnak. Állítólag terrorizálnak. Állítólag lopott autót vagdosnak széjjel. Meg úgy mindent, amit összehordanak a városból.

Nem, ott nincs kamera. Egyelőre (?) épp azokban az utcákban nincs, ahová amúgy köztudottan a leggyakrabban rohannak a rendőrautók. A betörések által valószínűleg legérzékenyebb (leggazdagabb) környékeken sincs. Nem mondom meg, hol vannak, és hol nincsenek, de egy biztos: bár sok a kamera, jelen pillanatban igen foghíjas a lefedettség.

Azt mondták, a rendőrség szakmai szempontjai alapján választották ki a kamerák helyszíneit. Ha az volt a cél, amit mostanában a rendőrség országosan követ, akkor érthető a stratégia: jó hónapja már, hogy információt nem szolgáltatnak a rendőrök az újságírónak a bűnesetekről. Ami nincs az újságban, az nincs. Ami nincs, azt nem olvassák. Amit nem olvasnak el, az nem borzolja a kedélyeket. Akkor javul a biztonságérzet. (Erre szoktak mindig utalni szakzsargonilag rendőreink.) Ha jó a statisztika, jól dolgozott a rendőr. Nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak, emberek.

Na de. Ha elfogadjuk, hogy nincsenek feljelentések a mindenki által ismert városi bűnügyi gócpontokból, akkor statisztikailag ott valóban nincs bűnözés. (Eddig ez volt a válasz a kérdésre.) Ha nincs bűnözés, nem kell kamera. Még rögzítene valamit. A bűnt. Jesszumpepi. Azzal meg dolog van. Arról hírt kell adni, ha kérdezik. Arra rákérdez a politikus. Pedig ha a bűnt rögzítené, lenne bizonyíték, lehetne bűnöst fogni, le lehetne állítani, és javulna a közbiztonság. Nem statisztikailag, hanem rendesen, a képernyőkön figyelhető kis gyöngyösi valóság-showban.

Városunk és rendőrségünk nagyjai csak a sajtótájékoztatón beszélték át, mire is adtak ki ennyi milliót. Jobb későn. Legalább tudják. Kampány van, aggódni kell, komolyat kérdezni, érdeklődést mutatni, továbbálmodni, az jól mutat egy másik kamera előtt.

Hadd legyek pesszimista: bevethető ember, aki kimegy, és esemény idején intézkedik, nem lesz ettől több, de jól lehet csemegézgetni az utcaképeken, és egyre több ilyen mütyürt felrakni mindenhová, azt hirdetve, hogy lám, csökken a bűnözés ennyi meg annyi százalékkal. Később csendben be lehet állítani őket traffipaxként, vagy egyedi megfigyelő eszközként, alkalmasak erre. Ahogy mondták, khmmm., vannak teljesítve bizonyos egyéni igények is más városokban is. Ez így megy. Jóri András felhorkan a háttérben.

De erről nem akarunk tudni. Amúgy minden megoldható. Akinek nem tetszik, hogy kerítésen belül is látható, szóljon a Városházán, a szakemberek azt mondták, külön kérésre lefedik az esetleg beficcenő magánszférát: egyszerűen kitakarják a képből.

Egyelőre a bűnt is.

..::efzé::..

Nincsenek megjegyzések: