2008. október 31., péntek

Pórázvédők


Miközben készült a mai HospInvest-es anyagunk, megjósoltuk a tévés kollégákkal, hogy mely cselekményrészek, szereplők fognak megismétlődni.

A színjáték frame-re ugyanaz volt, mint február végén. Ugyanúgy, ugyanolyan drámai arckifejezéssel játszotta el a kituszkoltat a MIÉP-es kolléga. Ugyanúgy pimaszkodott Szíki Károly. Ugyanúgy fenyegetett mindenkit perrel Cser Ágnes, aki talán már a Tejútrendszerhez is fordult, hogy állítsa meg a HospInvestet. Még az állás-sorrend is ugyanaz volt a széksorok előtt. Ugyanúgy fütty, síp, dob, nádihegedű, ugyanolyan rutinnal témára vetődő fotós kollégák, megjósolható botrány, csak a bombariadó volt új.

A HospInvest vezetősége ugyanúgy nem mondott semmi igazán konkrét, megnyugtató biztosítékot arra, mitől lesz jobb az intézmény, s egyáltalán, fog-e működni. Csak a nagy, professzionális, becsomagolt semmi. Ha az utóbbi egy évben érvekkel, tényekkel alátámasztott kommunikációt folytattak volna, kevesebb lett volna a dicsfény, s nem minden kis mutyira a sajtó egyik oldala áll neki rávilágítani, akkor csekélyebb lett volna az úgynevezett kórházvédők muníciója.

Egyikük, Mánya doktor is gyakran él a fura szóviccekkel - pl. kifektető befektető. Őt követve szabadon, bedobnám a köztudatba a pórázvédők kifejezést. Mert itt nem a betegekért ment a harc, hanem az orvosokért, főnővérekért, az ő jogaikért, juttatásaikért, sőt: előjogaikért.

Ami nem baj, hiszen az orvosoknak, mint igen komoly hivatásnak ki kell, hogy járjon a tisztelet. De ez nem feltétlenül jelenti az állami tulajdon magánprofitot termelő használatát, ahogy tucatnyi esetben jómagam is hallhattam a beavatottaktól.

Szóval a kórházvédők minden eszközzel valaki más érdekeit védik, a gazdáét, aki a póráz irányítható végét tartja. Habzó szájjal védik saját igazukat, átkot szórnak, perelnek, balhéznak, hisznek.

Azok a dolgozók, akik nem nyafogtak együtt a hangadókkal, valamiért nem szólaltak meg. A békésebbje, aki ugyanott akar dolgozni ma este hattól, néma maradt. Ez is a balhés oldal malmára hajtotta azt a bizonyos vizet.

És ott a közgyűlés, amelynek ezer alkalma lett volna kihátrálnia korábbi döntéséből, de nem tette. Inkább bevállalt minden feljelentést. Újabb muníciók a hangoskodóknak.

Nem tudom, mi lesz a hétvégén, csak remélem, hogy egy kórházban nem fair dolog szabotázst elkövetni. Jelek már voltak rá; tucatnyi doktor jegyeztetett előre betegeket arra az időre, amikor ők elméletben már át sem léphetik a Markhot Ferenc Kórház kapuját.

f.z.

Nincsenek megjegyzések: