2008. augusztus 29., péntek

Hangos ráolvasás















Bocsánatot kérek, mi folyik Gyöngyösön?

Itt kristályosodik ki a két nagy párt választópolgároktól elrugaszkodott hősiessége? Mert van a tévedhetetlen baloldal és a nehogymárnekedjólegyen jobb? Szabad bosszút állni, csak azért, mert a másik is hülye volt? Létezik kizárásos alap? Szemet szemért? Mi ez? Cowboyfilm?

Lehet mondani ezek után, hogy visszavárja a város a Befektetőt, de tippem szerint sikerült bebizonyítani felé a csütörtöki rendkívüli ülésen történt rendkívüli fejleményekkel, hogy immár a másik oldalnál is igencsak elgurult a gyógyszer. Igen, megcsinálták.

A modern időkben már nem papírról olvassák fel a verdiktet, ott volt erre a képviselői laptop. Szépen, sorban, ahogy nyilván napokig gyakorolták, ám egyesek mégis elrontották a hangos olvasást - hiába figyelte élőben vagy ezer tévénéző, ahogy még szünetet is beiktatnak, hogy eléggé spontán, hihető, hiteles legyen a tévéshow.

A meglepetés ereje legalább láthatóan sikeres volt, a tévé meg mindent dokumentált későbbi vitákhoz, neadjisten perekhez. Mert lesznek perek, a nyilatkozatok szerint meg sem áll a polgári oldal a közighivatalig. Fogat fogért.

Egy illúzió dőlt be Gyöngyösön, a képviselőkbe a választópolgárok által vetett hit, ma nekem, holnap neked. Megmutatták, hogyan lehet egyéni küzdelmekre beáldozni 33 ezer ember jövőjét. Lehet ezt is, demokrácia van. A két nagy oldalon kívüli kisebb pártok hiába szóltak hogy állj, ez nem korrekt - a Fidesz és az MSZP előre tervezetten leszámolt egymással, mint egy rossz maffiafilmben. Csőre töltöttek, aztán lőttek.

Szerintem persze nem ezért ülnek ott, de pár napig már megint a városról beszél az ország. Aztán jön a nagy csend. Nagy, hosszú csend.

És jöhet varázsige, diktátum vagy ráolvasás.

Többet nem jön senki.

f.z.

Nincsenek megjegyzések: