2008. augusztus 27., szerda

Gyorstalpaló




















1996. évi I. törvény

a rádiózásról és televíziózásról

87. § Nem lehet jogosult a legalább húsz százalékban az önkormányzat területére esõ vételkörzetû mûsorszolgáltatásra az a gazdasági társaság, amelynek igazgatóságában, ügyvezetõi közt vagy felügyelõ bizottságában, illetve az az alapítvány, amelynek kuratóriumában a helyi képviselõtestület tagja, alkalmazottja, a polgármester, fõpolgármester vagy ezeknek a Ptk. 685. § b) pontja szerinti közeli hozzátartozója vesz részt.

1. Adásidõ: a műsoridõ és a műsorszolgáltatás során közzétett egyéb, műsorszámnak nem minõsülõ információk idõtartamának összege. Műsorszámnak nem minõsülõ információ a mérõjel, a monoszkóp, a műsorszignál, a szünetjel, a pontos idõ közlése, a bemondónak műsorszámhoz nem kapcsolódó közlése, továbbá a műszaki hibából eredõ műsorszünet.

11. Jótékonysági felhívás: az a mûsorban - pénzbeli vagy más gazdasági természetû ellenszolgáltatás nélkül - közzétett mûsorszám vagy mûsorszám része, amely segítség nyújtására szólít fel természetes személy, természetes személyek valamely csoportja vagy ezek támogatására alapított társadalmi szervezet, alapítvány stb. érdekében.
19. Közszolgálati mûsorszám: a mûsorszolgáltató vételkörzetében (országos, körzeti, helyi) élõ hallgatók, nézõk tájékozódási, kulturális, állampolgári, életviteli szükségleteit, igényeit szolgáló mûsorszám, így különösen:
a) a mûvészeti alkotás, az egyetemes, a magyar és a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek kultúráját, valamint a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek életét, a kisebbségi álláspontokat bemutató közlés,
b) oktatási, képzési célú ismeretek közzététele,
c) tudományos tevékenység és eredmények ismertetése,
d) a vallásszabadság megvalósulását szolgáló, valamint az egyházi és a hitéleti tevékenységet bemutató mûsorok,
e) a gyermek- és ifjúsági mûsorok, valamint a gyermekvédelem céljait szolgáló ismeretterjesztõ, felvilágosító mûsorok,
f) a mindennapi életvitelt segítõ, az állampolgárok jogi és közéleti tájékozódását szolgáló, az egészséges életmódot, a környezetvédelmet, a természet- és tájvédelmet, a közbiztonságot, a közlekedésbiztonságot elõsegítõ ismeretek terjesztése,
g) az életkoruk, testi, szellemi vagy lelki állapotuk, társadalmi körülményeik következtében súlyosan hátrányos helyzetben lévõ csoportok számára készített mûsorszám,
h) a hírszolgáltatás.


20. Közszolgálati mûsorszolgáltató: olyan mûsorszolgáltató, amelynek mûködését közszolgálati mûsorszolgáltatási szabályzat határozza meg, feladata többségében közszolgálati mûsor szolgáltatása, fenntartása alapvetõen közpénzekbõl történik, társadalmi felügyelet alatt áll, alapvetõ jogait és kötelességeit e törvény állapítja meg.
25. Mûsor: rádió, illetve televízió mûsorszámok megszerkesztett és nyilvánosan közzétett sorozata.

34. Nem nyereségérdekelt mûsorszolgáltató: az olyan mûsorszolgáltató, amely nemzeti és etnikai vagy más kisebbségi, kulturális cél vagy hátrányos helyzetû csoport szolgálatát vállalja, vagy a lakóhelyi közösség közéleti fórumaként kíván szolgálni, ha a mûsorszolgáltatásból származó - elkülönítetten nyilvántartott - pénzügyi eredményét kizárólag a mûsorszolgáltatás folytatására, fejlesztésére használja fel.

39. Politikai hirdetés: olyan mûsorszám, amely párt, politikai mozgalom
a) választásokon való részvételének, sikeres szereplésének, jelöltjének, népszavazási kezdeményezésének támogatására szólít fel, befolyásol,
b) nevét, tevékenységét, céljait, jelszavát, emblémáját, a róla alkotott képet népszerûsíti.


3. § (1) A Magyar Köztársaságban a mûsorszolgáltatás - e törvény keretei között - szabadon gyakorolható, az információk és a vélemények mûsorszolgáltatás útján szabadon továbbíthatók, a nyilvános vételre szánt magyarországi és külföldi mûsorok szabadon vehetõk. A mûsorszolgáltató - a törvény keretei között - önállóan határozza meg a mûsorszolgáltatás tartalmát, és azért felelõsséggel tartozik.

(2) A mûsorszolgáltató köteles tiszteletben tartani a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét, tevékenysége nem sértheti az emberi jogokat, és nem lehet alkalmas a személyek, nemek, népek, nemzetek, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyûlölet keltésére.

(3) A mûsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére.

4. § (1) A közérdeklõdésre számot tartó hazai és külföldi eseményekrõl, vitatott kérdésekrõl a tájékoztatásnak sokoldalúnak, tényszerûnek, idõszerûnek, tárgyilagosnak és kiegyensúlyozottnak kell lennie.

(2) A mûsorszolgáltatásban közzétett mûsorszámok összessége, illetõleg ezek bármely tartalom vagy mûfaj szerinti csoportja nem állhat párt vagy politikai mozgalom, illetve ezek nézeteinek szolgálatában.

12. § (1) A reklám, a közérdekû közlemény, a jótékonysági felhívás és politikai hirdetés közzétételének megrendelõje, továbbá az, akinek ezek közzétételéhez érdeke fûzõdik, a mûsorszolgáltató felelõsségét vagy szabadságát érintõ módon nem befolyásolhatja a mûsor tartalmát vagy - az idõpont kivételével - mûsorszám mûsorbeli elhelyezését.

17. § (1) Reklámot mûsorszámok között lehet közzétenni.

19. § (1) Nem támogathat mûsorszámot
a) párt, politikai mozgalom

29. § (1) A közszolgálati mûsorszolgáltató közszolgálati mûsorszolgáltatási szabályzatot, a közmûsor-szolgáltató mûsorszolgáltatási szabályzatot köteles készíteni és alkalmazni.

(2) A közszolgálati mûsorszolgáltatási szabályzatban, illetve a mûsorszolgáltatási szabályzatban szabályozni kell:
a) a pártoktól, politikai mozgalmaktól való függetlenség biztosítékait,
b) a hírek, idõszerû politikai mûsorok sokoldalúságának, tárgyilagosságának és kiegyensúlyozottságának, a vitatott kérdések ismertetésének, a vélemények, nézetek sokféleségének bemutatására vonatkozó elveket, c) az anyanyelvi kultúra ápolását szolgáló szakmai követelményeket
j) a közszolgálati mûsorszolgáltatónál és a közmûsor-szolgáltatónál alkalmazott mûsorkészítõk önállóságának és felelõsségének mértékét és biztosítékait, a mûsorkészítés és a mûsorszerkesztés elveinek meghatározásában való részvételük biztosítékait, tiszteletben tartva az állampolgárok tájékozódási szabadsághoz való jogának érvényesülését, k) a munkatársakra vonatkozó összeférhetetlenségi és magatartási szabályokat, különös tekintettel a politikai és hírmûsorokban foglalkoztatottakra, l) a mûsorkészítési tevékenység szakmai szabályait
(3) A közszolgálati mûsorszolgáltatási szabályzatnak, illetve a mûsorszolgáltatási szabályzatnak rendelkeznie kell arról, hogy a közszolgálati mûsorszolgáltató és a közmûsor-szolgáltató megrendelései, valamint a külsõ munkatársak megbízásai ne teremtsenek lehetõséget jogosulatlan elõnyszerzésre a közszolgálati mûsorszolgáltató, illetve a közmûsor-szolgáltató alkalmazottai számára.

49. § (1) Ha a mûsorszolgáltató a vételkörzet lakosságát foglalkoztató társadalmi kérdésben egyoldalúan tájékoztat, különösen ha a vitatott kérdésben egyetlen vagy egyoldalú álláspont megjelenítésére vagy kifejezésére ad lehetõséget, vagy ha egyéb módon súlyosan megsérti a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, a kifejezésre nem juttatott álláspont képviselõje vagy a sérelmet szenvedett (a továbbiakban: kifogást tevõ) kifogásával a mûsorszolgáltatóhoz fordulhat.

(2) A kifogást tevõ a kifogásolt közlés megjelenésétõl, többszöri közlés esetén az utolsó ismétléstõl számított negyvennyolc órán - a Magyar Köztársaság határain kívül élõ (tartózkodó, mûködõ) személy esetében nyolc napon - belül írásban kérheti a mûsorszolgáltatótól álláspontjának - a kifogásolt álláspont megjelenéséhez hasonló körülmények közötti - ismertetését. Nem élhet a kifogásolás jogával a kifogást tevõ, ha az ismertetésre nem juttatott álláspontja ismertetésére ezen álláspont más képviselõje már lehetõséget kapott, vagy ha e lehetõséget a kifogást tevõ kapta, de azzal nem élt.

(3) A mûsorszolgáltató a kifogás elfogadásáról vagy elutasításáról, annak kézhezvételétõl számított negyvennyolc órán belül dönt. A döntésrõl a kifogást tevõt haladéktalanul értesíteni kell. A kifogást tevõ a döntés közlésétõl számított negyvennyolc órán belül - a döntés közlésének elmaradása esetén a kifogásolt vagy sérelmezett megjelenítéstõl számított hat napon - külföldi esetén tizenkét napon - belül a kifogásolt mûsorszám és a mûsorszolgáltató pontos megnevezésével írásban panaszt nyújthat be a Panaszbizottsághoz. A Panaszbizottsághoz akkor is benyújtható a panasz, ha a mûsorszolgáltató a kifogást elfogadó nyilatkozata ellenére a kifogásban foglaltakat nem teljesíti. Ebben az esetben a Panaszbizottsághoz a kifogás teljesítésére vállalt határidõ lejártát követõ negyvennyolc órán belül kell a panaszt benyújtani.

(4) A Panaszbizottság a panasz benyújtásától számított tizenöt napon belül állást foglal a kifogást tevõ által elõterjesztett kérdésekben.

(5) A mûsorszolgáltató a Panaszbizottság felhívására haladéktalanul a Panaszbizottság rendelkezésére bocsátja a vitatott mûsorszámot rögzítõ anyagot, és megadja a Panaszbizottságnak az üggyel kapcsolatban kért felvilágosítást.

(6) A Panaszbizottság a mûsorszolgáltatót és a kifogást tevõt meghallgathatja. A meghallgatástól való távolmaradás az állásfoglalásnak nem akadálya.

(2) Nem lehet mûsorszolgáltatásra jogosult személy:
a) a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az országgyûlési képviselõ, a Kormány tagja, az államtitkár, az állampolgári jogok országgyûlési biztosa, az alkotmánybíró,
b) a polgármester, a fõpolgármester, a megyei közgyûlés elnöke, ezek helyettese, a jegyzõ, a fõjegyzõ,
c) a bíró, az ügyész,
d) a párt alkalmazottja, országos vagy területi tisztségviselõje,
e) a közszolgálati mûsorszolgáltató felügyelõ bizottságának, kuratóriumának tagja,
f) a közszolgálati mûsorszolgáltató elnöke, alelnöke,. illetve az, aki közszolgálati mûsorszolgáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

forrás





Nincsenek megjegyzések: