2009. április 20., hétfő

A Szabadság úti harcos

Minden jó riport a kocsmában indul vidéken, így leljük meg a posta melletti bázist. Ami egy teljesen átlagos falusi ház Szurdokpüspökiben a Szabadság úton. Hol lakjon egy XXI. századi forradalmár, ha nem itt...

"Mondjon le!" - harsogja a fekete kerítésre mázolt fehér felirat.

Háttér és képgaléria.


Ez a hős szivárogtatta ki Gyurcsány Ferenc öszödi beszédét, mondják. Afféle modern Che Guevara lehetett az úriember, akinek legott eszébe jutott, hogy jól meg kellene ölni a bolíviai elnököt. Neki nem azt ajánlotta, hogy mondjon le. Volt valami fegyver is nála, mint valami vacak zs-kategóriás moziban. Vagy igen, de ezt nem tudjuk egyelőre.

Rambo, első vérig.

Menyasszonya mindent cáfol, miközben beszélgetünk, nézem mögötte a fáról lógó csontokat, a félbetört kő vöröscsillagot, Rákóczi Ferenc mellszobrát (hátat fordít a látogatóknak, ő is igazi lázadó) - forradalmi emlékek hevernek mindenhol, mint egy rossz múzeumban. A rendőrség szerint tucatnyi fegyver meg bomba is volt bent, a lány szerint minden hatástalanított volt. A fene se érti.

Áldozatul estek a srácok a bolíviai belpolitikai eseményeknek, harsogja a hírtévé. Ők csak célba lövöldöztek, ott nyilván a helyi El Presidentére. Lehet, hogy Eduardonak agyára ment a horvát oldalon lekövetett délszláv háború, vagy a temérdek elkövetett haditudósítás. Nem tudom, mi a fene ez a gerillásdi. Fogalmam sincs, ki volt ez az úriember, amíg le nem lőtték pár időzónával arrébb. De hogy olyan hős lesz lassan, mint a Whiskys, az jól látható. A mi kis modern Rózsa Sándorunk.

Rózsa-Flores Eduardo. Halottakról jót, vagy semmit. Érted? Haltak. Világszabadság.

Tetszettek volna nem forradalmat csinálni?

..::efzé::..

2 megjegyzés:

Gonzo írta...

Heves megye: a hopsz-invest otthona, mifolyikitt gyöngyösön, móki a máriáslánccal, az elrohadó ősfák bányaerdeje, a lőrinci tv felkészült gárdája, mostan kitermelte újabb hősét. Heves megye én így szeretlek-

..::efzé::.. írta...

Az hagyján, Gonzo kolléga, de ráadásul Nógrád: Szurdokpüspöki.

z.