2009. április 5., vasárnap

Nyeregben

Mottó: "A zenekarok esetében igen fontos szerepe van a hangolás megszervezésének, ez főleg a nagyobb létszámú zenekarokra igaz."

forrás

Bokros Bankár nem. Surányi Bankár sem. Vértes Bankár sem. Ők nem kerültek végül nyeregbe.

A huszadik jelölt, Gordon Bankár igen. Szokom a gondolatot, hogy új karmester illeg-billeg a zenekar élén. A kotta ugyanaz, a repertoár a régi. A zenekar is. Ott vannak benne a régi, jól ismert muzsikusok is, akik harminc éve verik a nagydobot. S volt,aki saját szólamokat pengetett.

Néhány arc a zenekarból, a zenekar hivatalos imázsfilmjéből.



Eltekintve attól, hogy első blikkre is látszik, hogy eszméletlenül rosszul vágott, előnytelen pillanatokból áll a filmecske, hogy fagyos és néma a hangulat a zene nélkül: egyáltalán nem lettem baloldali a megnézésétől, mindenki ideges, feszült, riadt szemekkel, vagy szemlesütve néz a kamerába. Mint egy rendőrségi kihallgatás, nyögvenyelős, hiteltelen. A nagy emberek nagy lendülettel mondják a közhelyeket, de semmi konkrétumot nem tudunk meg tőlük. Hiller ex-elnök utal egy könyvcímre, melyet a végén meg sem mond. A mezei pártaktivisták azt sem tudják, mit beszélnek. Méghogy csak a baloldal tudja megállítani a neoliberális gazdaságpolitikát...

Szóval ez a kissé meghasonlott zenekar játszik most az új karnagy megett. Aki amúgy évekig a neoliberális gazdaságpolitika honi élén vezényelt. Eleve csak bankárok és cégvezetők kerültek a kalapba. Fentről osztották egymás közt, egymásnak a lapokat a főemberek. 2005-ben Gyurcsány Ferenc még az Internacionálé eléneklését is megtiltatta a baloldali pártnak.

Bajnai Gordon, Magyarország miniszterelnöke. Jelképes egy forintért, s ha beszólnak neki, leteszi a lantot. Biztató, hősi kezdet. Nagyokat pislogva, papírról olvassa, hogy mi motiválja: "mert szeretem a hazámat". Jöhetne szívből is, de ezt oda írta fel neki a píáros. Mint a gazdaságpolitikában már bukott tanuló, akit elölre tolnak nyakleves helyett, hogy na, Gordon fiam, most jóváteheted a hibádat. Vidd el a balhét, legfeljebb majd te leszel a történelemben a bukott miniszterelnök, aki szintén megpróbálta.

Bajnai Gordon, Magyarország miniszterelnöke. Már a hatvani körforgalom átadásán zavart úrifiúnak tűnt a számomra. Lehet, hogy nagy ember a szocialista pártban, de nincs egyénisége. Hiába taglalja a megszorításokat, nem lesz a szememben szakértő. Gépies, görcsös politikus, és ismerem az előéletét, de a hajdúbétezést meghagynám a politikai ellenfeleknek. Tudjuk, Magyarországon az egyik oldal hibáját csak a másik oldal látja. Ott viszont az erényeket nem veszik figyelembe.

Bajnai Gordon, Magyarország miniszterelnöke. Nyeregben. De a motor meg se moccan alatta. Vajon beindul?

..::efze::..

Nincsenek megjegyzések: