2009. február 5., csütörtök

A válság és a Duna

A gazdasági válság, az olyan, mint a Tanú című filmben a Duna. Az jön. Egyesek szerint már rég meg is jött, mások szerint meg pont most jön a neheze. Persze így is nehéz, mi az hogy, nagyon is. De amíg a cégvezetők, bankszakemberek, politikusok, a nagy emberek sem tudják kiszámítani, hogy van-e már válság, addig a kisember, az alkalmazott, a melós még kevesebbet tud. Neki majd egyszer szólnak, hogy akkor holnaptól kevesebb lesz a gyártanivaló, Zsuzsika, el kell, hogy küldjük.

Arról, mi várható akár a környéken belül, a legpontosabb prognózissal talán a megyei iparkamara rendelkezik, ők 5-10 százalék közé jósolják az elbocsátásra várók arányát. Bár hozzáteszik: minden cég belső ügye, hogy kiteregeti-e a jövőképét. Mai marketingalapú világunkban persze nem trendi bevallani, ha bukik a cég, hiszen a stratégiában, a díszes folyamatábrákban az első helyen áll a pénzügyileg megdönthetetlen vállalat képének mindenáron való összetartása. Addig meg maradnak a meg nem erősített hírek, melyet mindenki tud: ez a cég májusban zár be, amaz meg máris csőd alatt van.

És akkor még egy másik szempont: itt, Magyarországon, ahol tudvalevőleg folyamatosan az élen végzünk az öngyilkosságokat összesítő világranglistákon, különösen oda kellene figyelni arra, mi történik a kisemberrel. Rászakad-e a lakáshitele, segít-e neki valaki kifizetni a megugrott gázszámlát, egyáltalán: a legutóbbi, baljós hírek alapján azt is meg kellene nézni, esténként fűt-e a mama a faluszéli viskóban, vagy inkább megfagy. Rossz idők jönnek, és a válságot - írd és mondd - senki nem akarja a helyén kezelni. Még mi, az úgynevezett csendes többség, a kisemberek sem. Megmaradunk az illúziónál, hogy mi leszünk a kivétel, aki megússza.

Az ember meg már csak ilyen: küzd, és bízva bízik.

fz

Nincsenek megjegyzések: