2009. szeptember 15., kedd

Gyász, menet

Mintha valami kisördög gonoszkodott volna az idei gyöngyösi szüreti felvonuláson. A tömeg elébb a „Szőlőkivágást vállalok!” feliratú transzparenst olvashatta a vonulók kezében, majd jött sorra a többi „érdekesség” is. „APEH-ellenőrök elverését vállalom!”, és "Seregélyriasztást vállalok!" – szöveg is díszelgett a kezekben.

Mondják, hogy egy városatya keze lehet a dologban. Nos, én hiszek abban, hogy egy politikusnak is lehet humorérzéke, nohiszen, ím' a lenyomat. Kicsit savanyú, kicsit keserű, mégis a miénk ez a humor, mondhatnám a Tanú után szabadon. Meghekkelte a kisördög az ünnepséget, gondolom, jól szórakozott mindenki az ártatlan, de a valóságot tükröző poénokon.

De elég vicces volt-e mindez annak fényében, hogy már a kisbíró is kidobolta: hány gombóc fagyi árát éri ma egy kiló szőlő? Vagy ha másképp kérdezem: van-e ok az ünneplésre? Ördögi kör.

..::efzé::..

2009. szeptember 7., hétfő

Nincsen válság / csak a sírodat ássák

A jövő színe

Tizenhárom oldalas dokumentum készült az MSZP belső műhelyében arról, miként lehetne mind több roma szavazót megnyerni a következő választásokon. A Teleki László által jegyzett dolgozat szerint "meg kell találni az egyensúlyt, hogy a rasszista MSZP-szavazók körében se legyen szavazatvesztés".

Érdekesen épül ez a tábor,
izé: egy a tábor, több a zászló. Mindenkire gondoltak, de egy picit most nehezebb lesz orbánviktorozni egy ilyen klasszikus mondat után.

Szegény rasszista MSZP-szavazók, nem elég, hogy már a Népszabadság szerint is léteznek, még a voksaikra is vigyázni kell ezeknek a szegény, egészséges gondolkodású jó magyar embereknek. Ha továbbgondolom, vannak annyian, hogy érdemes legyen odafigyelni rájuk. És az a bizonyos egyensúly: ha annyi rasszista szavazó van a tarsolyban, mint cigány, akkor némileg ideje lenne átgyúrni a PC-dumát a valóságra. Mikor lesz Rasszista Platform a pártban, illetve - csókolom - akkor most ők hordják majd a telepre a lejárt szavatosságú száraztésztát, vagy a Nemrasszista Platform? Őket hívják fedőnevükön bizonytalan szavazóknak?

Tömegpártoknál nincsenek elvek, veti közbe egy barátom erre.

De mindegy is ez az eszmefuttatás, hiszen nem nekünk szólt a dokumentum, az odabenn szenvedélyesen elkúrtukozó őszinte hangnem termése ez is, ahogy az idézett ember magyarázza:

Teleki László a Népszabadság megkeresésére nem cáfolta a dokumentum tényét, de - mint mondta - ez egy, a párt belső egyeztetésére szánt tervezet, amelyet a szervezeten belül és nem a nyilvánosság előtt kell megvitatni. Teleki hozzátette: az MSZP roma-ügyekért felelős országos ügyvivőjeként feladata a kampánnyal kapcsolatos koncepciók elkészítése, ez az egyik ilyen tervezet.

Mi lehet még a pult alatt, ha már egy szocialista cigány politikus is odafigyel a rasszista szavazóbázis szűzies kis igényeire?


..::efzé::..

Ígéret, szép szó

"A válságkezelő kormány leendő vezetőjeként nincs politikai ambícióm" - Bajnai Gordon, 2009. április 14.

"Megmondtam, és tartom, hogy egy év múlva szeretnék visszatérni a politikán kívüli világba" - Bajnai Gordon, 2009. május 12.

"Ezt én egy szolgálatnak élem meg, de nem szerettem bele a miniszterelnökségbe" - Bajnai Gordon, 2009. július 25.

Holdkomp legyek, ha nem lesz Gordon a következő szocialista miniszterelnök-jelölt. Addigra el lehet adni szemérmes pislogását az ország nagy rendbetevőjeként, a válságot csuklóból megállító vezetőként (beburkolva ezzel a szemérmetlen kis gazdasági stikliket). Jó jelölt, illik a mai trendekbe, vagyis a sorba: jól megszedte magát, átgázolt néhány száz kisemberen, a nép hátán is megél, ugyanakkor jóképű, lehet mamák és anyák kedvence, mint a Medgyessy annak idején. S körben a régi, levitézlett vitézek, közel a tűzhöz, nehogy megfázzanak nekem.

De kell-e államférfinak lenni abban, hogy mindent jól megszorítunk, mindent csökkentünk, meghúzunk?

..::efzé::..

2009. szeptember 6., vasárnap

Büszkeség, bal, és sok előítélet

A képen a csöppet sem provokáló, a társadalomba békésen beilleszkedni kívánó szexuális kisebbség laza, toleráns, vallásában másokat nem sértő kis táblácskája látható. Aranyos. Ennyire lennék én is most jófej az alábbiakban.

A nagykövetségek sora, melyek a fülük botját sem mozdították Sólyom László szlovákiai kitiltására, nagy hangon húztak egyenlőségjelet a demokrácia létezése, illetve a melegek jogainak itthoni elismerése közé. (Úgy látszik, ez a fokmérő, mintha nem épp most kaptak volna lehetőséget regisztrált élettárskodni.)

A jelek szerint tehát minél gyengébb, szétziláltabb a magyar társadalom, annál európaibb. Megvolt a melegkaraván, a hazugság alapú diktatúrában a demokráciát féltő megmondóemberek kipipálhatták, hogy mindenki homofób és náci, itten senki nem toleráns, fertő van, mert nem vagyunk elég nyíltak, a magyar társadalom még nem áll készen az elfogadásra, satöbbi, nem kívánt törlendő. Még egy jobbos almatermelő is kiírta a környéken a Szedd Magad-akciós táblájára, hogy Ősz van, elegünk van a melegekből. Több az undor, mint a tapsvihar.

Ahogy Havas Henrik villanyszámlaügyi főpromóter mondá a hétvégén, az a rossz ebben az egészben, hogy elhitetni próbálják a társadalommal: minden meleg exhibicionista, aki az utca közepén pávatollal a fenekében ugrál technozenére.

"A járatlan ember, vagy egy fiatal azt hiheti, hogy ilyenek a melegek. Nem, ők nem ilyenek. Ezek transzvesztiták, előadóművészek, exhibicionisták, s az átlag meleg nem ilyen, hanem dolgozik, tanul, éli az életét és nem ugrabugrál teherautók platóján."

Felvonultak a "melegek", pont. Akik egyenlőbbek a többieknél, pont.

Ha én böcsületes meleg lennék, jelezném, hogy nem értek egyet a papagájvonulással, mely csak olyannyira provokatív, hogy hermetikusan el kellett zárni az átlagemberektől. ( A szélsőségesek meg úgyis mennek balhézni.) Hallotta bárki is tiltakozni a halk melegeket, hogy "mi is melegek vagyunk, elhatárolódunk attól, ami a felvonuláson van"? Nem.

Megint dobott egy kis cirkuszt a plebsnek Pártunk és Kormányunk, élén az újságíróktól biztonsági embereivel jól hallótávolságon kívül tartott Gordonnal, (saját tapasztalat) , jól felfújva, addig se máson jár az eszünk.

És akkor odamegyen Kláránk és bukott Fletónk, és smaciznak egy nagyot a homótömegben, vagyonalapú nászuk dicsőségére. Heteró melldöngetés, fúj! Micsoda kirekesztés, fúj! (Kláránk ráadásul talpig narancsszínben.) Az első nyilvános visszatérés, mielőtt főpolgámestert csinálnak belőle, de szép. Jól sikerült. De majd kimagyarázzák.

De mi ebben a büszkeség? Ilyen alapon annyi mindenki felvonulhatna, kezdve a létbizonytalanságot alulról verő büszke magyar hitelkárosultakkal, folytatva a vergődő magyar kisvállalkozókkal, az egyre hülyébb ifjakat nevelő pedagógusokkal, s zárva a csirkelábat szopogató kisnyugdíjasokkal. A szőlőjüket büszkén a tőkéken hagyó magyar termelők meg utánuk kulloghatnának.

..::efzé::..